Snídaně Předkrmy Maso Drůbež Ryby
Houby Zeleninové přílohy Tvaroh a sýry Luštěniny Tofu
Klíčky, výhonky Vejce Žitný chléb a placky Dezerty
   
         
    Houby    
   

 

   
    Dušená hlíva ústřičná s kaší z batátů    
   

 

 

Ingredience:

  • porce hlívy ústřičné  

  • porce batátů  

  • rukola (nemusí být)

  • pórek

  • sůl, pepř, kmín

  • olej

 

Postup:

Hlívu očistěte a nakrájejte na větší nudličky. Na rozpálené pánvi s trochou oleje orestujte (lze i bez oleje), dle potřeby lehce podlijte vodou a duste, dokud hlíva nezměkne a nezačne lehce hnědnout. Mezitím si připravte kaši z batátů. Brambory okrájejte, nakrájejte na větší kousky a uvařte ve vodě. V misce rozmačkejte, osolte, přidejte olej a zamíchejte. Hlívu i kaši přendejte na talíř, polijte olejem a posypte orestovaným pórkem. Ozdobte lístky rukoly.

Pokud nemáte v plánu batáty, můžete zkusit pyré z dýně – kombinace s houbami je nezvyklá, ale velmi chutná. Batáty svou nasládlou chutí dýni lehce připomínají.  

 

Tip: Od 3. fáze můžete místo oleje použít na brambory ghee máslo.

 

Batáty  

Batáty nebo- li sladké brambory jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové (Ipomoea batatas). Původem jsou z Ameriky, podobně jako brambory, z oblasti mexického poloostrova Yucatan a z ústí Orinoka ve Venezuele. Zajímavé je, že botanicky nejsou příbuzné s brambory. Batáty se ale v Evropě objevily asi o 100 let dříve a byly velmi ceněny.

Sladké brambory jsou energeticky vydatné, obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, vlákninu a draslík. V jídelních plánech se místy objevují v seznamu zeleniny (na rozdíl od klasických brambor, které slouží jako příloha a většinou se přidávají až ve 3. fázi).

 

 

 

 

   
         
   

   
         
 
 

metabolic balance ® brno

komplexní program úpravy metabolismu

 

nekulova.iva@post.cz

+420 603 887 434