Snídaně Předkrmy Maso Drůbež Ryby
Houby Zeleninové přílohy Tvaroh a sýry Luštěniny Tofu
Klíčky, výhonky Vejce Žitný chléb a placky Dezerty
   
         
    Houby    
   

 

   
    Rizoto z hlívy ústřičné a divoké rýže    
   

 

Kombinace hlívy s divokou rýží a hlívou ústřičnou a zeleninou se v některých plánech objevuje. Indiánská divoká rýže se od klasické rýže liší vzhledem, ale i chutí. Má dlouhá černá zrna, méně se navaří, zůstává mírně křupavá a její chuť je výraznější. Fakticky se nejedná o rýži, ale o příbuzný druh trav s tenkými dlouhými černými zrny, který se pěstuje v Severní Americe. Zrna se konzumují nebroušená a jsou bohatší na bílkoviny než jiné obilniny, obsahují veškeré esenciální bílkoviny (včetně lysinu) a také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, fosfor, zinek a mangan.

Pokud máte v jídelním plánu pouze hlívu, přidáte si rýži ve 3. fázi. Mimochodem – v prodejnách zdravé výživy je k dostání i přírodní rýže kulatozrnná, určená speciálně na rizoto.

 

 

Ingredience:

  • porce hlívy ústřičné

  • porce rýže

  • 1 porce zeleniny (mrkev, celer, příp. houby – žampiony, hřiby)

  • syrová zelenina na oblohu

  • kousek cibule

  • 1 lžíce za studena lisovaného oleje  

  • sůl, pepř

  • houbové koření nebo sušené houby (nemusí být)

 

Postup:

Rýži si předem uvařte podle návodu. Hlívu pokrájejte na nudličky. Na trošce oleje orestujte jemně nakrájenou cibulku, přidejte houby, na kostky nakrájenou zeleninu, příp. další houby (žampiony, hřiby – dle možností a chuťových preferencí), orestujte, po chvíli podlijte vodou a duste do změknutí. Přidejte rýži, zamíchejte a dochuťte kořením. Na talíři ozdobte listovým salátem nebo jinou zeleninou.

Takto připravené rizoto chutná jinak než rizoto italské, ale bylo výborné a navíc velmi syté!

 

 

 

   
         
   

   
         
 
 

metabolic balance ® brno

komplexní program úpravy metabolismu

 

nekulova.iva@post.cz

+420 603 887 434