Snídaně Předkrmy Maso Drůbež Ryby
Houby Zeleninové přílohy Tvaroh a sýry Luštěniny Tofu
Klíčky, výhonky Vejce Žitný chléb a placky Dezerty
   
         
    Houby    
   

 

   
    Zapečená hlíva ústřičná    
   

Jedná se vlastně o variaci „metabolického“ pastýřského koláče. Místo mletého masa jsem použila houbu, místo přikrývky z květákové rýže květákovou kaši.

 

 

Ingredience:

  • porce hlívy ústřičné (lze použít i shitake)

  • porce zeleniny (květák, pórek nebo cibule, kousek mrkve – lze vynechat)

  • sůl, pepř, muškátový květ

  • lahůdkové droždí

  • hrst listových salátů na oblohu

  • olej

  • petrželka

 

Postup:

Nejdříve si v mírně slané vodě nebo zeleninovém vývaru uvařte očištěný květák rozdělený na růžičky. Mezitím nakrájejte cibuli najemno, lehce ji osmahněte (lze i podusit na vodě bez tuku), přidejte očištěnou, na drobnější kousky nakrájenou houbu a restujte. Můžete přidat i nahrubo nastrouhanou mrkev nebo jinou kořenovou zeleninu. Uvařený květák sceďte, rozmixujte na kaši – měla by být hustá. Dochuťte dle potřeby solí a špetkou muškátového květu. Od 3. fáze lze květákovou kaši zjemnit plátkem ghee. Do malého pekáčku nebo formy (lze lehce vymastit olejem) dejte orestovanou směs hub a cibule. Květáková kaše vytvoří přikrývku. Povrch uhlaďte, mírně přitlačte a posypejte lahůdkovým droždím. Dejte zapéct do středně vyhřáté trouby na cca 20 minut – až začne povrch mírně hnědnout. Přendejte na talíř, obložte saláty, pokapejte za studena lisovaným olejem a ozdobte petrželkou.

Tip: Pokud se vám nechce houbu zapékat, je možné ji jen orestovat na pánvi, nechat vydusit do zhnědnutí a květákovou kaši použít jako přílohu. Překvapivě lahodná kombinace!

   
         
   

   
         
 
 

metabolic balance ® brno

komplexní program úpravy metabolismu

 

nekulova.iva@post.cz

+420 603 887 434