Snídaně Předkrmy Maso Drůbež Ryby
Houby Zeleninové přílohy Tvaroh a sýry Luštěniny Tofu
Klíčky, výhonky Vejce Žitný chléb a placky Dezerty
   
         
    Zeleninové přílohy    
         
   

Pokud Vás již nudí zeleninové saláty, můžete vyzkoušet některé z méně obvyklých zeleninových příloh.

   
   

 

   
    Dýňové čatní    
   

 

Ingredience:

  • porce dýně

  • 1 jablko

  • kousek zázvoru

  • kousek cibule nebo 1 šalotka

  • stroužek česneku

  • chilli paprička nebo špetka koření chilli

  • sůl

  • kurkuma, kardamon, příp. skořice – dle chuti

  • balsamikový ocet

  • za studena lisovaný olej

  • voda na podlití

 

Postup:

V kastrolku rozpalte olej, osmahněte drobně nakrájenou cibuli, česnek, jemně nastrouhaný zázvor a papričku. Přidejte koření, směs nechte jen krátce rozvonět a hned přidejte dýni nakrájenou na asi centimetrové kostičky, přidejte na kostičky nakrájené jablko, podlijte, osolte a nechte dusit, dokud se jablko nerozvaří a dýně nezměkne. Potom dochuťte octem a přidejte za studena lisovaný olej. Jablko by v závěru mělo být zcela rozvařené do podoby pyré, dýně měkká, ale nerozvařená.

 

Hotovou směs můžete použít jako přílohu k masu – na obrázku je s grilovanými kachními prsy. Výborná je i se zvěřinou nebo – pro vegetariány – s marinovaným tofu.

 

Tip: 

Čatní si můžete připravit z dvou nebo trojnásobné dávky dýně, po vychladnutí vložit do uzavíratelných skleniček a uložit v lednici. Zkuste využít trik mé mámy – skleničku po zašroubování položte na chvíli dnem vzhůru, aby se vytlačil vzduch – tím zvýšíte trvanlivost směsi. V lednici by měla vydržet minimálně týden.

 

   
         
   

   
         
 
 

metabolic balance ® brno

komplexní program úpravy metabolismu

 

nekulova.iva@post.cz

+420 603 887 434