Snídaně Předkrmy Maso Drůbež Ryby
Houby Zeleninové přílohy Tvaroh a sýry Luštěniny Tofu
Klíčky, výhonky Vejce Žitný chléb a placky Dezerty
   
         
    Žitný chléb a placky    
   

 

   
    Žitný chléb - úvod

Žito patří ke starým plodinám, které se na našem území pěstují od pradávna. Ještě v první polovině minulého stolení byl u nás žitný kvasový chléb zcela běžnou potravinou. Za komunistického režimu došli „národohospodáři“ k poznatku, že žito dává malé výnosy a nahradili jej pšenicí. Po revoluci jsme byli zpočátku uchváceni množstvím nových pekařských výrobků, velké nadšení však postupně opadlo. Pekárny totiž začaly nakupovat na výrobu chleba hotové směsi s řadou zlepšujících přísad, kypřících prášků, urychlovačů kynutí, konzervantů, regulátorů chuti a dalších chemikálií. V současná doba je ve znamení návratu k poctivému, klasicky připravenému nechemickému chlebu, a tedy i návratu ke klasickým surovinám.

Záměna klasického pšeničného pečiva za pečivo žitné přináší několik výhod. Zaprvé, glykemický index žitné mouky je nižší, hladina krevního cukru bude tedy stabilnější. S tím souvisí nejen omezování vzniku tukových zásob, ale i delší pocit nasycení. Žitná mouka se dále vykazuje vyšším obsahem výživných látek (obsahuje např. draslík, vápník a fosfor – přínos pro zdravý vývoj kostí, železo – pro krvetvorbu, síru, fluor, hořčík na posílení imunity aj.). Z vitaminů jsou to vitaminy skupiny B a vitamin E. Obsahuje také více vlákniny než mouka pšeničná.

   
         
       
         
         
   

   
         
 
 

metabolic balance ® brno

komplexní program úpravy metabolismu

 

nekulova.iva@post.cz

+420 603 887 434